Taal Textiel

Taal Textiel


Met textiel de woordenschat vergroten? Lees hoe dit gaat!

Bij dit project krijgen woorden betekenis door er actief mee aan de slag te gaan via taal – en textiele werkvormen. Kostuums voor Asterix & Obelix, een duurzame modeshow, maskers, die uitdrukking geven aan emoties en begrippen, een receptenboek van bedrukte stof en een zelfgeweven kaft, een Buurman & Buurman kijkdoos, een gesjabloneerd kleed, levende poppen; dat maken leerlingen allemaal zelf bij het  TaalTextielProject. 

Iedere groep heeft een eigen thema met bijpassende woordenlijst, met bijvoorbeeld de thema’s eten, klussen, mode en kleding en geschiedenis. Verhalen rondom de woorden uit deze lijst worden omgezet naar een werkstuk van textiel of waarin een textiele techniek is verwerkt. Zo maken leerlingen in groep 7 kostuums van Asterix & Obelix.

In groep 4 gaan leerlingen klussen met Buurman & Buurman. De woorden in de lijst en het thema krijgen op deze manier meer betekenis en  intussen leren de kinderen technieken als rijgen, knopen, sjabloneren, vlechten, weven, patronen tekenen en knippen én met naald en draad werken. In de groepen 1 t/m 6 staat er een verhaal centraal.

Groep 7/8  verwerkt de woorden zelf in een verhaal, waarbij maskers centraal staan.  De kinderen krijgen ook podiumervaring.

Alle groepen tonen hun resultaat op het podium via de uitvoering van een liedje, een toneelstukje, een modeshow.

Per groep worden de materialen en uitgewerkte lessen aangeleverd. De leerkrachten en begeleiders krijgen vooraf een uitgebreide uitleg bij de gebruikte technieken. Als de school dat wil, kan de kunstvakdocent waar nodig extra begeleiding geven.

Het project kán binnen een week uitgevoerd worden, maar dan moet er wel dagelijks minimaal een uur tijd aan worden besteed. Je kunt het ook spreiden over een langere periode van ca. 3 weken.

Kosten: €5,00 per leerling in schooljaar 2021-2022.

Het TaalTextielProject is ontwikkeld door textielkunstenaar Cora de Kok en Cintha de Vreede, programmamanager cultuureducatie,  en is mogelijk gemaakt vanuit de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit.