Laden Evenementen Terug
Vrije Tijd

Marcel Pinas – Isan Corinde, hedendaagse kunst uit Suriname

Van 23 juni tot en met 24 november 2024 presenteert het Stedelijk Museum Vianen de bijzondere tentoonstelling ‘Marcel Pinas & Isan Corinde; Hedendaagse Kunst uit Suriname’. De tentoonstelling gaat over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Hoe gaan kunstenaars om met ons slavernijverleden en geven daar vorm aan? Hoe kan kunst bijdragen aan de verwerking van deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis? Ontdek dit en meer tijdens onze bijzondere tentoonstelling, georganiseerd in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De tentoonstelling reist door naar Moengo in Suriname.

 ‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester Engelbert Kelderman uit Vianen. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Het is de aanleiding voor de historische roman ‘De Smeekbede’ (2020) van Lianne Damen en de tentoonstelling in Vianen.

Naast de museale tentoonstelling is er een digitaal platform ontwikkeld waarop extra materiaal te vinden is voor educatieve doeleinden. Hierop staan verhalen van betrokkenen, de verslaglegging van workshops op basisscholen en een verdiepende toelichting van de kunstenaars. Dit platform is vanaf begin juli 2024 te vinden via de website van het museum.

Het publieksprogramma is samengesteld door Peggy Brandon, kwartiermaker Nationaal Slavernijmuseum dat in 2030 op het Java­eiland in Amsterdam zal worden geopend.

De hoofdtentoonstelling is te zien in het Stedelijk Museum Vianen. Extra kunstwerken van de twee kunstenaars zijn te vinden in de Vrije Lekpoort, in de Grote Kerk en in de Bibliotheek Lek & IJssel in Vianen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar hun website. Let op de verschillende openingstijden!

Speciale dank is er voor het Mondriaan Fonds, de Provincie Utrecht en de Gemeente Vijfheerenlanden die de tentoonstelling mede mogelijk hebben gemaakt.

23 juni - 24 november

€6,50