Terug
Lezingenserie ‘Portretten’

Lezingenserie ‘Portretten’

Tijdens de tentoonstelling ‘Vianen m/v/x’ in het Stedelijk Museum Vianen, zal kunsthistoricus Barry Heinrichs in drie lezingen de verborgen betekenis van het portret in de kunst ontrafelen.                   

Kunst, en dus portretten zijn nooit zomaar gemaakt. De geportretteerde had daar altijd een duidelijke reden voor: bekend zijn, bekend blijven. Of: ‘zie mij eens geslaagd in het leven staan’, ik met mijn baan, ik met mijn ambities, etc.                                                                                                       

Als geportretteerde had je het in je C.V. kunnen schrijven, maar op het moment dat je een kunstenaar vraagt en beeld, foto of schilderij van je te maken, worden er vaak verborgen verwijzingen met jou mee afgebeeld. Aan ons als kijker de opdracht om deze verborgen boodschappen te zien en als het even kan te begrijpen.                                                                                                                                                                   

Wandel in drie lessen mee langs al die gezichten, koppen, tronies van machtige vorsten, belangrijke burgers en excentrieke aristocraten op hun paasbest, maar ook van inmiddels vergeten beroemdheden.                                                                                                                                                           

Op drie woensdagavonden: 20 september, 11 oktober en 1 november worden respectievelijk de thema’s Symboliek in het portret, Portretten ten voeten uit en De kunstenaar op het portret nader belicht.

  • Ééndaags
  • € 17,50 per keer. € 45,00 voor de hele reeks
  • pers@stedelijkmuseumvianen.nl
  • https://www.stedelijkmuseumvianen.nl